Connect with us

Bygga muskler

Träna hemma med hantlar – 3 enkla tips för styrka

Published

on

en bild på en man som knyter sina skor innan han ska träna hemma med hantlar

Träna hemma med hantlar är förmodligen något du har funderat över.

Håll med om att det inte alltid är så lätt att veta – går det att få resultat genom att träna hemma med hantlar?

Måste du skaffa ett gymkort eller går det att se de framsteg du längtar efter utan att lämna ditt vardagsrum?

Svaret kommer överraska dig positivt, eftersom du kan skippa gymmet, träna hemma och få resultaten du vill ha.

Vi kommer i den här artikeln gå igenom våra 3 bästa tips för hur du kan träna hemma med hantlar och lyckas med ditt mål – vi måste bara gå igenom det här först.

Så många redskap behöver du för hemmaträning

Det är lätt att börja träna, men det är svårt att komma igång på allvar.

Motivationen till förändring finns där, men det finns ett hinder som gör det krångligt att sätta bollen i rullning.

Vad för något?

Det finns för många träningsredskap att välja på!

Träningsredskapen som försvårar din träning hemma

Överallt finns det reklam för olika foamrollers, stretchredskap, olika bollar och inte allra minst hantlar och stänger.

Det är inte lätt att navigera dig fram i det här bruset.

Speciellt inte ifall du är ny på träningsmarknaden och endast vill komma igång och se resultat.

Frågan är; hur mycket behöver du kunna och hur många redskap måste du använda för att se framsteg?

Välj rätt verktyg för jobbet

Det finns inget ultimat svar för hur många eller få redskap du behöver för att nå ditt mål.

Svaret finner du när du ställer denna fråga i linje med hur ditt mål ser ut.

Inom all form av träning är det bäst att fokusera på ett mål i taget. Anledningen till detta är för att kroppen reagerar bäst på enkelriktad träning.

Det vill säga att du antingen bränner fett, bygger muskler och ökar i styrka eller blir maximalt rörlig. Detta är även avgörande för vilka redskap du behöver. Rätt verktyg för rätt jobb.

Redskap för att bli stark med hemmaträning

en bild på ett hantelpar för hemmaträning

Tänk så här: om du ska bygga ett hus från grunden kommer din verktygslåda behöva vara fylld till bredden med olika verktyg.

Ska du däremot endast måla taket inomhus kommer ditt verktygsutbud vara påtagligt färre till antalet.

Eftersom du får bäst resultat när du väljer ett mål att fokusera på avslöjar detta även att du inte behöver använda så många redskap i din träning.

För att bli maximalt stark och bygga muskler räcker det med att du kan träna hemma med hantlar. Det finns en enkel förklaring till detta.

Varför träna hemma med hantlar?

Din kropp vet inte var du befinner när träningen blir av. Den kan inte veta om du är på ett gym, ett hotellrum eller om du är hemma.

- Läs även:  Så får du bäst resultat av kreatin - och ökar din prestation på gymmet

Detta är till din fördel, eftersom du kan få resultaten du vill ha av din träning genom att träna hemma med hantlar.

Anledningen till detta är för att hantelträning möjliggör att du kan komma åt alla muskler du vill träna och utföra majoriteten av rörelser du behöver för att nå ditt mål.

Dessutom kan du manövrera styrkan och belastningen med hantlar. Något som är avgörande för att bygga muskler och öka i styrka genom att träna hemma med hantlar.

Så fungerar dina muskler med hantlar

en bild på hantlar för hemmaträning på en yogamatta

Sanningen om hur du bygger muskler är att du vill utsätta din kropp för en belastning som den tidigare aldrig har upplevt.

Belastning är inte endast att du går upp ett hantelpar. En ny belastning kan handla om kortare vila, mer intensitet, långsammare rörelser eller mer explosiva lyft.

Oavsett hur du uppnår denna belastning vill du att den ska öka under tiden du tränar. Om ökar belastningen kommer kroppen tvingas bli starkare.

När din kropp blir starkare kommer du att bygga muskler, vilket gör att du kan öka belastningen ytterligare och fortsätta se resultat. Därför kan du med fördel träna hemma med hantlar för att bli starkare.

Tänk så här för att träna hemma med hantlar

När ditt mål är tydligt kommer du kunna välja rätt verktyg med stor självsäkerhet.

Väljer du rätt verktyg för ditt mål kommer du få bättre resultat, eftersom du har färre parametrar att ta hänsyn till.

Har du färre parametrar att ta hänsyn till förenklar du din träning och när din träning blir enkelt är det lätt att få resultat.

För att det ska vara lätt för dig att få resultat och nå ditt mål har vi samlat våra 3 bäst tips för att träna hemma med hantlar som kommer hjälpa dig att maximera din styrka, utan att skaffa ett gymkort.

#1 – Börja med basövningarna och styrka

en tjej som gör hantelpress på golvet hemma

En annan del i redskap för hemmaträning är att det möjliggör ett stort urval av övningar som går att göra.

Då uppstår frågan snabbt om hur många övningar du behöver för att nå ditt mål?

När du är ny till att träna hemma med hantlar behöver du inte fler övningar än en till två per stor muskelgrupp.

Det här betyder att du med fördel kan börja med att fokusera på basövningar och grundstyrka för att få bollen i rullning.

Basövningar och isolationsträning

Basövningar är rörelser som knäböj, marklyft, bänkpress och hantelrodd. Alla dessa kan du göra med hantlar och hemmaträning.

- Läs även:  Symptom på magnesiumbrist och vanliga orsaker

Det är borde inte bara vara din grundträning för att det är de mest basala rörelser du kan börja med. Det är också för att alla andra övningar är varianter på dessa grundrörelser.

För att kunna bli optimalt stark och kunna expandera din träning på sikt vill du se till att både teknik och grundläggande förståelse är på plats gällande basövningarna.

Utifrån detta kan du lägga till rörelser för armarna, axlarna, mindre muskler och avancera i din hemmaträning. För att lyckas med att träna hemma med hantlar vill du börja med basövningarna och ta det därifrån.

#2 – Visa ingen respekt för vikten

en tjej som har ånga ur öronen och är redo för att träna hemma med hantlar

Ditt mål är att bli så stark som möjligt genom att träna hemma med hantlar.

Då behöver du lära dig, memorera och alltid använda den här taktiken när du ska träna.

Visa ingen som helst respekt för vikten.

Vad betyder det här?

Övning och vikt är inte samma sak

Du vill alltid ha en god teknik i alla rörelser du utför. Det är en av anledningarna till varför du vill börja med basövningar. När du har fått in tekniken vill du börja lägga på vikt, men du är osäker på hur mycket och när det börjar bli för tungt.

För att komma över det här hindret vill du släppa alla hämningar och totalt tappa respekten för vikten. Om du känner att du har ett övertag över vikten kommer den inte bli skrämmande tung.

Du kommer heller inte att tveka med att ladda på mer vikt för att bli starkare. För varje gång du gör detta och vågar öka mer i vikt, desto starkare kommer du bli.

För att maximera dina resultat och bli optimalt stark genom att träna hemma med hantlar vill du visa vördnad inför övningen, men en strategisk respektlöshet inför vikten. Visa ingen nåd och se hur stark du blir när du ändrar ditt mindset och ställer in ditt fokus på att krossa vikterna.

#3 – Ät och vila ordentligt

en bild på en fit kille som äter en sallad för att kunna bli stark och träna hårt

Sista tipset för att bli maximalt stark genom att träna hemma med hantlar är förmodligen det viktigaste när det kommer till resultat och prestation.

Det är heller inget träningstips. Det handlar om sömn och mat.

För att du ska orka träna hårt nog för att din kropp ska utvecklas behöver du sova nog om natten och äta bra om dagarna.

Du kan se träningen som en supertrimmad sportbil som kan köra upp från 0-100 km/h på 10 sekunder. Maten och vilan är föraren som trycker på gasen. Utan en skicklig förare blir bilen, oavsett egenskaper, snabbt ett museiföremål.

- Läs även:  Så ska du träna för att bygga stora trapz - 7 metoder som ger resultat

Maten och sömnen före träningen

Formeln är simpel. För att din kropp ska orka träna på en nivå som resulterar i en påtaglig åverkan på dina muskler måste du äta och sova nog.

För att dina träningspass sedan ska förvandlas till träningsresultat vill du ladda upp med mat och sömn igen.

Sanningen är den att du kan träna ganska slumpmässigt, men få bra resultat ändå så länge du äter och sover bra. Vänder du polariteten på denna formel kommer du snabbt tappa motivationen, eftersom resultaten inte syns.

Optimera dina resultat och se framsteg genom att träna hemma med hantlar med rätt kostschema och nog med sömn och vila. Det är två av dem viktigaste delarna du behöver ha koll på för att nå ditt mål med hemmaträning med hantlar.

Sammanfattningsvis

en man som gör hantelträning för armarna hemma utan tröja

Du kan få resultaten du vill ha, nå ditt mål och bli riktigt stark genom att träna hemma med hantlar. Så länge du väljer rätt verktyg, utför träningen som du ska och fyller i resten av tiden med bra kost och sömn.

Var heller inte rädd för vikterna. Låt dem inte avskräcka dig. Visa ingen respekt och utmana dig själv och din kropp. Du är starkare än vad tror.

Börja med basövningarna, få till tekniken och lägg fokus på att bli stark först. Detta kommer snabbt att översättas till andra övningar och din övergripande förståelse kommer göra det lättare för dig att få resultat i framtiden.

Nu när det vet det här kan du hoppa över redskap du inte behöver för träning som du inte vill göra. Lägg allt ditt fokus på att lyckas med ett mål, med ett hantelpar för att komma igång. Det är bästa du kan göra för att bli stark med hemmaträning.

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

Christoffer är skribent, kostrådgivare och styrkecoach på Min PT Online. Han utgör ena halvan av träningspodcasten Kaliper och skriver artiklar på Styrketräning.com

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.