Connect with us

Bränna fett

3 enkla tips för att få snabbare resultat med din fettförbränning

Published

on

Det finns oräkneligt många träningsgrenar, varianter och metoder för att komma upp i puls, bränna fett och bygga muskler. Vad ska man då välja och vad är rätt för dig?

Oavsett om du har tränat i några år eller står i startgroparna till att börja träna hårt finns det något som båda dessa scenarion har gemensamt – det finns en målbild!

Vad den här målbilden kan jag inte avslöja, eftersom jag inte sitter på informationen om vad ditt mål är och hur din målbild ser ut. Det spelar ingen roll vad målet är – må det vara gå ner i vikt och bränna fett, förbättra hälsan eller bygga så mycket muskler som det bara går.

Den absolut viktigaste faktor när det gäller den tid man spenderar på gymmet, promenadstråket, sportcentret, eller var du nu utför din träning i första hand, är att du gör det för att närma dig ditt mål.

Träna för resultat

I första hand ska det vara roligt att träna. Det ska vara ett nöje. Det kommer inte alltid att vara kul att komma iväg, det är jag den första att erkänna. Det som däremot alltid kommer att vara sporren till dessa pass, roliga som motståndskraftiga, är att du eftersträvar resultat i förhållande till din målbild.

Varje repetition, set eller minut du spenderar med att förbättra din kropp med en viss övning borde vara ett litet steg i rätt riktning som tar dig mot ditt huvudmål. Det här tankesättet kommer även hålla dig fokuserad när du väl tränar, men det kommer också att sparka iväg dig till träningspass som du inte har lust till. Du vet att varje missat pass är ett missat tillfälle att bli bättre och komma ett steg närmare ditt mål.

Visst, det kan vara kul och ibland nödvändigt att bara träna för rekreation. Det finns en tid och plats för det också, men när det handlar om seriösa resultat och synbara framsteg är det ett tydligt mål som du vill träna mot.

- Läs även:  Superset-träning: fördelar och nackdelar - samt hur det fungerar för muskler, styrka och kondition

Det här kräver en stor dos disciplin, målmedvetenhet, men mest av allt god planering. Det är lätt att formulera en tanke där man vill se ut på ett speciellt sätt – ”Åh, vad jag skulle bli glad om jag gick ner 10 kilo”. Det här är en jättebra start, men om målet inte får en större innebörd med extensionen ”…därför att jag vill…” kommer chanserna till att den här initiala delen av målsättningen inte är nog för att sparka iväg dig på regniga och gråa dagar där du helst av allt vill lägga dig och sova.

Med en tydlig målsättning kommer du kunna luta dig tillbaka mot den och låten den pusha dig i rätt riktning – som en katapult. Både på grymma dagar, men framförallt de dagar där du helst av allt inte vill vara med och bara käka glass framför datorn.

Sätta upp ett mål

Det finns vissa komponenter som borde finnas med i en målsättning. Den allra första och viktigaste är tidsbegränsning. Om du vill förändra din vikt – oavsett i vilken riktning – är det lätt att du pausar din resa vid behag om inte tiden är knapp. Du kanske inte kände för att äta din mat idag eller det kanske var fotboll på TV så chipsskålen åkte fram.

Det här går att eliminera ifall du hela tiden känner tiden flämta dig i nacken. Därför vill du sätta upp ett start- och slutdatum för när ditt mål ska vara påbörjat och sedermera avslutat för att på så sätt driva på de nästkommande målsättningskomponenterna.

- Läs även:  Hur du bygger större bröstmuskler: undvik det här misstaget

Den andra viktiga komponenten i att träna mot sitt mål är att kunna justera framstegen. Om du sätter upp ett mål där du om 16 veckor ska ha gått ner 10 kilo är det som att köra bil på en skogsväg med förbundna ögon ifall du bara får väga dig innan du börjar och vid slutdatumet. Du kommer behöva mindre delmål på resan.

Annars blir det lite som att en busschaufför startat sin buss och kör förbi alla hållplatser i hopp om att alla ska hinna till jobbet i tid. Nej, chauffören behöver stanna ibland, släppa av och på människor för att allt ska bli som det var tänkt och likadant vill du tänka med din målsättning. Om det är en period på 16 veckor vill du sätta upp 16 små delmål.

Det här är inte bara en chans för dig att ta tempen på din resa, utan det kommer även att agera morot för dig själv. Har din vikt förändrats och du kan se tydligare muskler än veckan innan kommer det här att bli en motivation för dig att fortsätta framåt och ytterligare ett starkt argument till att ta dig iväg till gymmet oavsett om lusten är närvarande eller inte.

Träna därefter

När du har ditt huvudmål med en tidsbegränsning som du har satt upp flera små delmål med är det dags att träna enligt målbilden.

Så fort du kliver in i träningslokalen ska du känna det – ”Jag är här för att träna mot mitt mål”. Du vet vad du ska göra, vad varje övning bidrar till och hur det kommer att ta dig ett steg närmre dit du vill komma.

Varje sekund, varje repetition och varje set ska kännas som om du tar dig framåt med stormsteg. Samma tänk vill du ha med kosten och återhämtningen. Det är bara moment på vägen som alla bidrar till att du varje dag rör dig mot slutdestinationen.

- Läs även:  Vad betyder range of motion (ROM)?

Lämna ingenting åt slumpen. Ta kontroll över din kost, träning och återhämtning genom att ge dem direktiv åt vilket håll de ska. Det här kommer att spilla över i ditt vardagliga liv och du kommer känna dig mer självsäker och kapabel till att sätta upp egna mål och uppnå dem utanför träningens värld. Varför? För att du vet hur man gör och är en målmedveten person som kan hantera tunga utmaningar och komma ut hel på andra sidan.

Slutord

Det viktigaste är som sagt att träning i all form ska vara rolig, men när motståndet blir tufft och lusten inte finns där vill du kunna luta dig tillbaka på en tydlig målbild som för dig  framåt även om orken lyser med sin frånvaro.

Det är vad som kommer att driva dig framåt, ta dig fram med nya resultat och säkerställa en så nära linjär progression som möjligt. Vet varför du tränar, vet varför du är där och ge allt du kan!

Sätt upp ett tydligt huvudmål med fler delmål och följ dem med en stark vilja och motivation för att ta dig, din fysik och din träning dit du vill… iallafall fram tills dess att du har satt upp ett nytt mål igen.

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.