Connect with us

Fettförbränning

Undvik att förstöra din diet med ätardagar – 5 snabba tips som räddar magrutorna

Published

on

Du är sugen på något gott och du har varit på diet ett tag. Du står mellan valet att ta en rejäl ätardag eller avnjuta en fuskmåltid. Vad är bäst för fettförbränningen och vad genererar minst skada?

Allt har sin plats och sin tid. Detsamma gäller när man ska avvika från kostplanen och unna sig något riktigt gott på dieten.

Det som däremot inte alltid är så lätt att veta är huruvida man ska ta en fuskmåltid eller ägna en hel dag åt att förtära godsaker?

Här följer 5 snabba tips på hur du vet vad som är rätt för dig och inte förstör din diet!

#1 – Fuska inte för tidigt

Det är aldrig lätt att påbörja en diet. Man är helt enkelt inte van vid att ha dessa restriktioner i sitt kostupplägg. Varje makronutrient blir avgörande för vilka resultat man får. Det händer lätt att man längtar tillbaka till den tiden där man kunde äta vad man ville i princip när man ville – även om den här ”epoken” var för en vecka sedan.

Tankarna faller automatisk på ätardagar och fuskmåltider. När är det rimligt att man tar en fuskmåltid och avviker från planen? Om du precis har påbörjat en fettförbränningsperiod är det här inte något som kommer att gynna dina resultat, utan det kommer att vara rent hämmande för din framfart.

Det tar ett tag att komma in i rytmen och få upp momentum på en diet och det är först när du märker att du kan klara av kosthållningen med bravur utan att tänka på att vara ”otrogen” mot din diet som det är mer rimligt att faktiskt vara just det.

En fuskmåltid eller ätardag kan ta tillbaka dig några dieterdagar och du vill du i första hand se till att du har några tillgodo. Sen vill du inte gunga båten i ett för tidigt skede. Därför vill du undvika detta i början av dieten eftersom det kan förstöra dina chanser till en lyckad fettminskning.

#2 – Vet varför du fuskar

Alla kan vi uppskatta en god, varm och ostdrypande pizza, men att hugga in utan den blekaste aning om varför kan få dig ur fas. Fuskmåltider uppfyller två funktioner. 1) den kan återställa hormonella balansen i din kropp som gynnar fettförbränningen. 2) den kan bidra till att du och din hjärna får ta en paus från dietandet, ladda om och få äta något gott som gör att du kan fortsätta ett litet tag till.

- Läs även:  Hur pålitligt är evidens inom träning, egentligen?

Ett bra tillfälle när du vet att en fuskmåltid kan vara på sin plats är om du har följt dietplanen exemplariskt strikt under en längre tid, men varken spegeln, vågen eller måtten ger dig några goda nyheter. Då kan det helt enkelt handla om att din basalomsättning har kompensationssjunkit ner till botten och behöver en boost i form av en kalorikick för att vakna till liv igen.

Ett annat scenario är ifall du verkligen, verkligen är sugen på något och kan planera in att om X dagar kan du tillåta dig själv att äta en pizza plus en efterrätt. Det här kan vara var 14:e dag eller så, men gör det inte slumpartat. Det kan resultera i att du förlorar omdömet och helt plötsligt har du råkat avsluta dieten med några glasspaket och ett par långfilmer. En stor skopa medvetenhet och beslutsamhet är bra när det kommer till kostfusk.

#3 – Ta en högkaloridag istället

Det behöver inte alltid handla om störst mängd mat på kortast tid, utan man kan planera det hela väldigt strategiskt genom att ta en högkaloridag istället.

Det går ut på att du äter 20-50% mer kalorier än vad din energibalans är – den mängd kalorier där du varken går upp eller ner i vikt – och räknar på både näringsfördelningen och kalorierna.

Här vill du satsa på en stor mängd kolhydrater, moderat mängd protein och en minimal mängd fett. Viktigt att veta är att du aldrig vill nolla fettet, utan hålla det minimalt. Det betyder 40-100 gram, vilket ger oss ett snitt på 70 gram.

Anledningen till detta är att du förmodligen är ganska glykogentorr om du har kommit så här långt på dieten. Det betyder att den lagrade mängden kolhydrater som du har i kroppen går på långvarv och kan behöva en påfyllning. Det är här kolhydraterna kommer in och du kan minimera fettinlagringen och maximera energiladdningen genom att äta cirka 70% av dessa kalorier som är 50% över energibalans i form av kolhydrater.

- Läs även:  Träna med diskbråck - skonsamt och effektivt

Om du håller dessa tillfällen med tre-sex dagars mellanrum kan du minimera fettinlagringen och få nästintill uteslutande fördelar av den här manövern. Det här är en snällare variant av en ätardag där du gör en planerad och beräknad överätning som är direkt gynnsam för dina resultat och gör att du kan fortsätta som en fettförgörande träningsmaskin dagen därpå.

#4 – Välj fuskmåltid före ätardag

I allt vimmel på nätet där det här till ovanligheterna att videor laddas upp med moderata intag kalorier på ätardagarna på träningsforum eller liknande kanaler. Det är tiotusentals kalorier och det blir en intern och oskriven tävling för att se vem som kan äta mest.

Det här leder också till att det är en värld som nya tränande exponeras inför och kan skapa en felaktig bild om hur man får fysiken man vill ha. Sen är det inte alla som klarar av en hel dag där man får gå loss på allt inom synhåll för att sedan dagen därpå äta ris och kyckling igen. Därför är det bättre med en välvald fuskmåltid med tillhörande efterrätt istället.

Det bästa tipset för att inte råkar överäta vid fuskmåltidstillfället är att äta all din dietmat under dagen. Alla kalorier ska in. Om du sedan på kvällen skulle vara sugen på något gott kan du med fördel hugga in. Begränsa dig till 46-60 minuter och ät en förrätt, huvudrätt och efterrätt. Om du redan har ätit dina kalorier är risken mindre att du råkar överäta, plus att skaderisken minskar dramatiskt än om du hade låtit bli att äta under dagen för att på kvällen kunna njuta av vad du vill.

#5 – En överätning är inte en förstörd diet

Ibland är olyckan framme och du råkar ta en oavsiktlig ätardag där du bara hugger in på allt du har hemma för att sedan gå ut på skattjakt i närområdet och besöka varenda pizzeria. Förmodligen är det här med anledning av en mindre överkonsumtion av kalorier som resulterade i en känsla av att ”allting ändå är förstört”.

Även om det kan kännas som världens, eller iallafall dietens, undergång är det inte sant. Det har hänt alla och den enda som bestämmer ifall dieten är förstörd och över är du själv. Det sitter i ditt huvud och du har kontrollen över dina tankar. Du kan fortsätta, för att vet du vad?

- Läs även:  4 snabba tips för tjejer som vill öka fettförbränningen utan krångel

Se det positiva istället. Du har nu laddat upp musklerna med ny och fräsch energi. Du har gett kroppen nog med kalorier för att kunna prestera dagen efter, plus att du fick äta massa gott. Se det inte som en förlust, utan som en tidig julklapp, eller fuskmåltid, istället. Om du skulle ta en fuskmåltid imorgon, men råkar äta den idag och mer därtill är det inte hela världen. Du får ställa dig upp, borsta bort gruset från din omkullfallna kropp och fortsätta framåt istället.

Det är inte över förrän du ger upp och du kan alltid återhämta dig. Om du skulle äta 10.000 kcal är det max fyra dagar som har gått förlorade. Det är bara att lära sig av misstaget och blicka framåt. Du har inte förstör din diet, du har bara kört i diket lite kort. Lägg i backen, växla om och kör raka vägen framåt!

Sammanfattning

En lyckad diet är en balansgång. Så länge du ligger mestadels på rätt sida kommer du att lyckas ta dig hela vägen. En diet är inte förstörd på grund av några små, eller stora, snedsteg. Det är bara att kämpa på, borsta bort smutsen från dina axlar och gräva ner händerna i smutsen igen!

Kan du anamma dessa fem snabba tips om hur du ökar dina chanser till att lyckas med din diet kommer du snabbt att skapa dig ett sunt tankesätt och en rimlig inställning till din dietperiod. Det kommer skynda på processen och göra att du kan göra smarta drag gällande din fettförbränning.

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.