Connect with us

Bygga muskler

Så mycket du kan fuska på bulken – och fortfarande bygga muskler

Published

on

Har du någonsin undrat hur mycket du kan tumma på kosten när ditt mål är muskeltillväxt? Den här artikeln sätter gränsen och ger dig spelreglerna för hur du kan öka i muskelmassa!

Hur viktigt är det att räkna kalorier på bulk?

Går man inte upp i muskelvikt bara man äter mycket?

Hur viktigt är det med protein och noga är det med maten?

Kvalitativ muskelmassa

Vi börjar den här artikeln med att säga det rakt ut. För att bygga kvalitativ och relativt fettfri massa behöver du äta kvalitativ mat. Punkt. Vänta, det kommer mer!

Det betyder inte att det är allt eller inget. Du behöver inte äta ris och kyckling bara för att det är enkelt och genererar en lösning för dig att nå ditt mål med. Som med de flesta sakerna i livet handlar det om balans och för att åstadkomma en lyckad bulk vill du skapa dig en grundläggande kosthållning som du kan luta dig tillbaka mot.

Det här betyder inte att du kan göra mer eller mindre planerade avvikelser från din kosthållning i form av fuskmåltider eller helt enkelt avnjuta maträtter du finner väldigt goda. Det som du dock vill försäkra dig om innan du går ut och snurrar tallrikar på stan är att du har en etablerad kosthållning med fördelade näringsämnen och en stadig kalorikvot på hemmaplan först.

Det här betyder att du har en näringsrik och beräknad kostplan som du följer majoriteten av tiden, för att sedan äta exakt vad du känner för vid något enstaka tillfälle i veckan för att helt enkelt njuta av livet och den goda maten.

Den rätta balansen mellan fusk och icke-fusk är dock inte något som man åstadkommer över en natt. Vad menar jag med det här?

Erfarenhetsnivå

Det här är en process som tar tid, men det handlar om att lära känna dig själv och hur du fungerar med kostutsvängningar. Både mentalt och fysiskt.

- Läs även:  Träna med diskbråck - skonsamt och effektivt

Det här har med två anledningar att göra. Ett – att du är säker på att du kan återvända till din ordinarie kosthållning så att du inte råkar lägga på dig för mycket kroppsfett och för lite muskler. Två – att du inte höftar vardagsmaten för mycket, vilket skulle kunna resultera i för lite kalorier och protein = utebliven muskeltillväxt.

Om det är din första bulk vill du hålla lite mer koll på matintagen, både gällande fusk och matlåda. Du prövar just nu dina vingar och du måste ta reda på hur din utveckling sker innan du tar ut svängarna mer.

Är det din andra eller kanske tredje bulk är du lite mer världsvan i överätarbranschen och vet förmodligen vad som gynnar, respektive hämmar, dina resultat och din kulinariska sida. Därför kan du vara lite mer avslappnad i ditt tänk kring måltidsfuskande, men självklart ha en stadig mittpunkt i den ordinarie kosthållningen, som sig bör.

Fusk bygger inte muskler

Du har förmodligen hört att man behöver äta så mycket som det går för att man ska bygga på sig muskelmassa. Pizza, hamburgare, glass och dylikt. Det ska bara in och konverteras till muskler.

Din muskeltillväxt har en begränsning. Både i andel faktisk massa, men också gällande hastighet. Om dina muskler behöver 200 kcal överskott för att växa maximalt spelar det ingen roll om du äter 200 prick eller 2000 prick. Dina muskler kommer växa exakt lika fort. Kanske till och med fortare om du håller dig på den lägre skalan.

Anledningen till att du inte vill överäta är för att en kontinuerlig överätning kommer att maximera fettinlagringen, som i sin tur ökar utsöndringen av muskelhämmande hormoner som blockerar framfarten för testosteron och andra muskelgynnande hormonutsöndringar.

- Läs även:  Snabbguiden till att deffa: del 3 - styrketräning på diet

Den bästa bulken är den som har en väletablerad kosthållning som ser ut som den gör på diet, fastän mer mat – för att beskriva det simpelt.

Det går fort

En annan farlig faktor som du bör ta med i beräkningarna när du ska korsa gränslandet mellan ris och kyckling till pizza och tårta är att du lätt fastnar på den ”mörka sidan”.

Det betyder att det börjar med en pizzaslice, för att sedan övergå till en kladdkaka och sen spelar det ingen roll för att du ändå är på bulk. 10 kilo senare undrar du vad som hände med dina kläder och varför de har krympt, fastän du innerst inne vet att det inte är fallet.

Strukturera hellre upp det på veckobasis. Lägg ut ett till två tillfällen i veckan där du får gå lös på godsaker, men håll dig till dessa tillfällen. Det gör både maten godare och mer njutbar än om den alltid var tillgänglig och blev konsumerad som en del av bulkmaten.

Se bulken som en liten minisemester där du kan festa till det lite oftare, men att du fortfarande har ett huvuduppdrag som du måste vara plikttrogen mot för att uppnå önskat resultat av ditt träningsår.

Slutsats – låt det väl smaka

För att du ska bygga kvalitativ muskulatur behöver du kvalitativa livsmedel och näringsvärden. Satsa på en riklig mängd bra protein, nyttiga kolhydrater fulla med vitaminer och mineraler, följt av hälsosamma fetter för att säkerställa testosteronproduktionen.

När du har spikat det här och kan luta dig tillbaka på den här kosten, samt att du har fått upp momentum i dina matlådor kan du då och då smita från planen och käka en god pizza, några tortillas med någon god ost eller varför inte en smarrig hamburgare?

- Läs även:  Träna bort karpaltunnelsyndrom - med styrketräning

Det du däremot inte vill göra är att skapa en rutin kring fuskätandet och låta skräpmaten infiltrera din vardagskost. Det är fortfarande ett fuskmål även om du är på bulk och ett mer njutbart synsätt är att sätta ut en till två tillfällen i veckan där du tillåter dig själv att avnjuta något riktigt smarrigt.

En sak till – om du är riktigt påhittig kan du garanterat vispa ihop några riktigt goda matlådor som angränsar till fuskmål i form av smak och upplevelse, men ändå har en muskeluppbyggande och ”clean” effekt på din kropp och går i linje med din målbild. Mat behöver inte vara tråkigt bara för att den ska bränna fett och bygga muskler. Bara fantasin sätter gränserna och du bestämmer din egen kosthållning – för att det är din fysik som du ska förändra!

För att inte göra de vanligaste misstagen när det kommer till att bygga muskler hade du älskat den här artikeln!

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.