Connect with us

Bygga muskler

Bygga muskler med LCHF – bra eller dåligt?

Published

on

en man som har byggt eller komma bygga muskler med LCHF som ler utan tröja mot en vit vägg

Bygga muskler med LCHF – går det att öka i muskelmassa utan kolhydrater eller är det negativt för resultaten?

Bygga muskler med LCHF och styrketräning – går det eller är det långt ifrån optimalt för muskeltillväxt?

För att inte låta framtiden hänga i ett moln av ovisshet vill du vara säker på att det du äter ger dig de resultat du vill se.

Därför vill du inte gissa när det kommer till ditt kolhydratintag. Behöver du mycket eller lite? Kan du bygga muskler med LCHF?

Du kommer att få ett avgörande tips i slutet av artikeln, men först måste vi gå igenom en viktig detalj. Som du måste ha koll på för att öka i muskelmassa.

Träning för muskeltillväxt – progressiv överbelastning

en man som tränar för progressiv överbelastning och för att bygga muskler med LCHF på ett gym utan tröja

Innan vi går in på om du kan bygga muskler med LCHF eller inte behöver vi vara överens om vad som faktiskt påkallar muskeltillväxt. I form av styrketräning.

I början när du tränar på gym kommer du att få resultat oavsett vad. Du kommer att gå ner i kroppsfett och du kommer öka i muskelmassa. Det är bara så det ser ut, men hur kommer det här sig?

Det är för att den belastning, påfrestning och externa stimulans som styrketräning faktiskt är inte är känt för kroppen sedan tidigare. Det är en utmaning som kroppen aldrig tidigare har träffat på.

För att inte helt och hållet krossas under vikterna har kroppen utvecklat ett system via evolutionen. En naturlig överlevnadstaktik – muskeltillväxt.

Adaptionskrav är nyckeln till muskeltillväxt

När externa krafter överstiger de som kroppen själv besitter måste kroppen anpassa sig. Eftersom den externa belastningen med allra största sannolikhet inte kommer att ge med sig eller ge vika har kroppen inget annat val.

Upplever kroppen att den ligger i ett styrke- och muskelunderskott jämfört med det krav på styrka och muskelmassa som externa faktorer sätter på kroppen kommer ett så kallat adaptionskrav att uppstå.

Detta är när den fysiska kraften, i det här fallet styrketräningen, ställer ett ständigt krav på kroppen. Den måste bli starkare eller gå under.

Eftersom vi till naturen är kopplade och skapta för att överleva kommer kroppen, centrala nervsystemet, och slutligen muskelmassan, att anpassa sig till den nya baslinjen i form av styrka och muskelutveckling.

- Läs även:  Så bygger du muskler och bränner fett samtidigt - utan att gå ner i vikt

Belastningen ökar och musklerna växer

en man som poserar utan tröja och visar ett tydligt sexpack eller magrutor som han har fått med LCHF

Nyckeln är att den fysiska påfrestningen måste överstiga kroppens nuvarande hanteringskapacitet för att ett adaptionskrav ska kunna uppstå.

Om kroppen inte blir utmanad kommer den heller inte se någon anledning till att utvecklas. Därför kommer du få resultat, som syns och känns, första halv- till helåret som du tränar på gymmet.

Det är för att all träning du gör är ny stimulans för kroppen. Den har aldrig tidigare gjort knäböj, marklyft och bänkpress. Alla övningar signalerar att kroppen måste anpassa sig för att inte gå under.

Summan blir resultat i form av mindre kroppsfett och mer muskelmassa. En starkare och mer effektiv styrkemaskin. Sedan uppstår ett problem!

Du slutar få resultat av din träning

Efter den första perioden på gymmet kommer kroppen att hinna ikapp. Den kommer att ha byggt på sig adekvata mängder muskelmassa. För att klara av de tunga vikterna.

Den kommer även att ha förbrukat en stor andel kroppsfett. För att bli smidigare och förbruka mindre onödig energi till vardags. Vid det här läget kommer det du gjorde tidigare sluta fungera lika bra.

Det är för att den här externa överbelastningen måste fortgå. Om din kropp hinner ikapp vikten du tränar med måste en av två scenarion utspela sig för att du ska få fortsatta resultat.

1) Öka vikten, belastningen, reps, set och intensitet; fortsätta överbelasta musklerna. 2) Bli svagare, tappa muskelmassa och lägga på dig kroppsfett igen. Så att samma viktbelastning blir utmanande för kroppen. Välj vilken strategi du föredrar.

Fas två av din muskeltillväxt

en kille och en tjej som bygger muskler med LCHF på ett gym tillsammans

Eftersom du inte vill bli svagare, förlora muskelmassa och gå upp i kroppsfett vill du satsa på att bli starkare. Du vill öka viktbelastningen, göra fler reps och överleva fler set. Detta kommer att överbelasta musklerna progressivt.

Det betyder att du hela tiden skjuter adaptionskravet framför dig. Vad detta gör är att det placerar kroppen på en permanent andraplats i ledet.

Kroppen ligger alltid lite efter, vilket den kommer försöka kompensera för genom att öka i muskelmassa och minska i kroppsfett, ytterligare. Mer vikt och fler reps räcker dock inte för att få maximala resultat i fas två!

- Läs även:  Träna till failure: Hur ofta och hur mycket för muskler och styrka?

För att få optimala resultat och bygga maximalt med muskler kommer du behöva bli mer nitisk och precis med kosten. Du kommer behöva räkna protein, kolhydrater och fett tillsammans med en ökad förståelse för kostkvalitet. Detta öppnar även upp för en annan brännande fråga.

Progressiv överbelastning med kosten som ökar din muskelmassa

Inte nog med att dina träningspass måste öka i belastning och motstånd. Det du äter runtomkring träningspassen måste också snyggas till.

Träningen är den lätta biten. Alla kan gå och lyfta skrot, men för att få resultaten som ingen annan får måste du äta som ingen annan gör.

Du måste vara mer noggrann med detaljerna och räkna ut vad du stoppar i dig i form av protein, kolhydrater och fett.

Ditt proteinbehov, din fettkvot och mängden kolhydrater som du behöver för att bygga muskler förändras allteftersom du gör större och mer omfattande framsteg. Därför vill du bestämma dig snabbt för vilket kostupplägg som passar dig bäst.

Kan man bygga muskler med LCHF?

Det viktigaste för att bygga muskler och bränna fett är att äta nog med protein. Det som inte är lika känt är att kolhydrater och fett spelar huvudroller i din förmåga att öka i muskelmassa.

För att få optimala resultat av din träning och uppleva maximal muskeltillväxt behöver du äta nog med kolhydrater och fett, men inte samtidigt och inte av samma anledning.

Risken med att inte äta nog med protein, kolhydrater och fett med rätt tajming under dagen är att resultaten stannar upp. För att kunna öka i styrka på gymmet måste du öka i matintaget i köket.

Du måste också välja en riktning som du vill ta med din kost, för att optimera din muskeltillväxt, utan att lägga på dig kroppsfett. Den brännheta frågan blir då – kan man bygga muskler med LCHF?

Problemet med att bygga muskler med LCHF – som du vill undvika

Den ständigt pågående diskussionen är ifall man kan bygga muskler med LCHF eller om man måste äta stora mängder kolhydrater? Gör inte kolhydrater att du lägger på dig kroppsfett?

- Läs även:  Är hantelpress bättre än bänkpress för att bygga bröstmuskler?

Sanningen är den att det handlar inte lika mycket om du äter kolhydrater eller inte, mer än om när du faktiskt äter dem och i vilken mängd.

Därför är det onyanserat att säga att du inte kan bygga muskler med LCHF. Speciellt ifall ditt mål är att hålla kroppsfettet lågt samtidigt som du ökar i muskelmassa.

Det skapar lätt en stor förvirring som gör att du inte vet vad du ska äta för att få resultaten du vill ha av dina träningspass.

Det jobbiga med kosten för att öka i muskelmassa

en frukost för att bygga muskler med LCHF bestående av nötter och kiwi

Det största problemet när det kommer till träningsresultat är kosten. Vad ska du äta för att få resultaten du vill ha? Ibland känns det som om du tränar och tränar, men ingenting händer.

Du vill lägga på dig kvalitativ muskelmassa och bli starkare på gymmet, utan att öka fettet runt magen, midjan och ryggen.

Kan du komma undan med att äta lite kolhydrater och ändå bygga muskler? Kan du bygga muskler med LCHF? Frågan är – måste du välja om du ska bygga muskler eller bränna fett?

Ett avgörande tips och en ny trend som du inte vill missa är att du kan bränna fett och bygga muskler med LCHF – samtidigt. Men vi får prata mer om det här tipset här borta!

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

Christoffer är skribent, kostrådgivare och styrkecoach på Min PT Online. Han utgör ena halvan av träningspodcasten Kaliper och skriver artiklar på Styrketräning.com

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 9 utsökta recept på proteinpulver i gröt | Styrketräning.com

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.