Connect with us

Bygga muskler

Så får du bäst resultat av kreatin – och ökar din prestation på gymmet

Published

on

Har du funderat på hur du ska använda kreatin? Vad är det ens bra för och vad kan det göra för dig? Svaren finner du i den här artikeln!

”Kreatin bygger muskler – riktigt stora muskler!”

Det här påståendet är en modifierad sanning…

…den här artikeln redogör varför och förklarar hur det egentligen ligger till.

Välj rätt för dig

Anledningen till att man söker sig till kosttillskott, gym eller för den delen till artiklar som den här som du läser just nu är för att man letar efter ett svar för att kunna åstadkomma ett resultat – mer muskler!

Det här leder till otaliga videor, artiklar, innehållsförteckningar och ibland reklam. Det finns en nackdel med det här.

För att ta sin träning dit man vill genom att äta rätt och träna optimalt vill du komplettera med kosttillskott, men hur vet du vilket kosttillskott som är rätt för dig – eller om det ens fungerar?

När det kommer till att välja produkt i linje med målsättning finns det inget som är lika viktig som research och innehållstolkning. Vi ska nu gå in djupare på dessa två avgörande komponenter!

Hur du tolkar ett innehåll

Om en produkt utger sig för att åstadkomma ett visst resultat vill du alltid fråga dig själv om det är rimligt. Låter det otroligt eller på något sätt bortom det vanliga är det med allra största sannolikhet en överdrift i reklamkampanjen.

En annan viktig komponent när det gäller kosttillskottskritik är att fråga sig hur något fungerar eller hur mycket det fungerar. Om till exempel en fettförbrännare bara säger att den ”ökar ämnesomsättningen” har den alltså inte redovisat till vilken grad det här sker.

Den här produkten kanske ökar förbränningen och metabolismen, men om man skulle mäta det i procent kanske det endast är 0.1%. Det här betyder fortfarande att sagda produkt gör det som utlovas, men i en väldigt liten mängd.

På det här sättet kommer du kunna välja kosttillskott som fungerar, sluta slösa pengar på produkter som lovar för mycket – och viktigast av allt – lära dig att sätta dina förväntningar på ett realistiskt plan i samband med användningen av dessa kosttillskott. Vad har det här med kreatin att göra? Läs vidare!

- Läs även:  Bygg muskler på ryggen - så gör du för att lyckas!

Egen research

När exponeringen för olika kosttillskott och vad de ska generera för resultat är väldigt omfattande vill du hitta en fast punkt i virrvarret som du kan luta dig tillbaka på och känna att du kan förlita dig på.

Det är här som den egen efterforskningen kommer in. Om du känner dig osäker på något kosttillskott eller något ämne i en produkt kan du alltid söka efter den på webben och försöka hitta pålitlig information om den här produkten eller om det här ämnet.

Det finns forskning, artiklar eller mer erfarna personer som kan bidra med information gällande ett kosttillskott, hur det fungerar och vad du kan förvänta dig av det.

En sida för det här Examine.com som samlar in och visar upp forskning och information om kosttillskott på ett väldigt lättfattligt sätt. Där finner du det mesta du behöver veta för att komma igång med din egna kosttillskottsresearch – vad har det här med kreatin och muskeltillväxt att göra? Det ska jag berätta!

Kreatin och förväntningar

Alla som styrketränar har vid något tillfälle hört om kreatin. Antingen i förbifarten eller att det har varit ett hett ämne öppet för diskussion. Oavsett hur du snubblade över det har du hört talas om kreatin.

Det som inte är lika självklart är vad du har hört om dess effekter, vad du förväntar dig av det och vad det sägs att kreatin kan göra med kroppen. Speciellt i samband med träning och för muskeltillväxt.

Här kommer vi tillbaka till det här med att tolka ett innehåll. Om kreatin sägs ska kunna öka muskelmassan är det inte nödvändigtvis så att konsumtion av kreatin leder till direkt muskeltillväxt. Det har mer med sambandet att göra.

Det som kreatin gör är att det fosforyleras om till kreatinfosfat som är en av byggstenarna till vad som skapar och återinför adenosintrifosfat i kroppen, som är en förutsättning för alla rörelser på jorden. Utan adenosintrifosfat, eller ATP, kan inte musklerna kontrahera – vilket skulle leda till att allt liv på jorden skulle upphöra ganska snabbt.

- Läs även:  5 skäl varför kvinnor inte ska träna som män

Hur kreatin bygger muskler

Därför kan man säga att kreatin bygger muskler eftersom det ökar kreatinfostfatmängden i kroppen som skapar adenosintrifosfat, vilket gör att dina muskler kan kontrahera bättre.

Om musklerna har mer energi att arbeta med kommer det förmodligen att öka potentialen till att dina träningspass blir lite bättre, mer intensiva och att du på sikt blir starkare och att den här förbättringen kan leda till kompenserande muskeltillväxt. Är detta detsamma som att kreatin > muskler ökar?

Nej, men det är en del i kedjan till något som kan bidra till att du kan göra en aktivitet som resulterar i hypertrofi, men det är inte detsamma som att intaget kreatin blir till muskler. Hänger du med?

”Kreatin kan alltså hjälpa dig att träna mer effektivt, hårdare och mer en högre intensitet”Min PT Online

Så fungerar allt

Det här händelseförloppet är applicerbart på alla kosttillskott och det gäller att hitta en rimlig och trovärdig kedja där man kan placera kosttillskottet i början och ett resultat i slutet för att på så sätt kunna utvärdera vilken inverkan sagda kosttillskott eventuellt kan ha på slutresultatet.

En fettförbrännare kanske inte bränner fett rent akut i samband med intaget, men det här kosttillskottet kanske ökar din energi när du är trött vilket då gör att du kan träna hårdare eftersom du fick ny energi av den här fettförbrännaren.

Då kanske inte själva kosttillskottet brände ditt fett, men den gav dig energi att träna mer intensivt än vad du hade gjort om du inte tog den, vilket ledde till att du gjorde dig av med mer fett.

Kosttillskott som bränner fett

Då var det träningen som oxiderade fettet, men det var fettförbrännaren som gav dig energi till att träna så pass intensivt att ditt underskott upprätthölls.

Därför kan man säga att den här fettförbrännaren hade ett finger med i spelet att kroppsfettet minskade, även om sambandet inte var direkt sammankopplat.

- Läs även:  Hur tjejer ska träna - för att maximera styrkan: och 5 saker som förhindrar det

På det här sättet kommer du inte bara få bättre resultat av dina kosttillskott, eftersom du vet vad du kan förvänta dig och därmed vet hur du ska optimera användandet.

Nej, för att du även kommer kunna sålla bort det som du anser är orimligt, inte är för dig eller inte kan leverera som utannonserat. När det gäller kreatin fungerar det. Det finns många studier i ämnet, men frågan är hur det fungerar och om dina förväntningar är i linje med vad det här kristalliserade pulvret kan leverera?

Sammanfattning

Se till att ha kött på benen innan du ger dig in i kosttillskottens värld. Kika efter på internet och se ifall du kan hitta studier, trovärdiga artiklar eller någon annan form av vettig information gällande kosttillskottet du funderar på att köpa eller vill testa.

De flesta kosttillskotten fungerar och de fungerar bra, men det du vill ta reda på vad de fungerar för, hur mycket och om det motsvarar dina förväntningar och förhoppningar.

När du är säker på vad du kan förvänta dig kommer du kunna använda kosttillskotten bättre, eftersom att du vet hur de fungerar och vilka resultat du kommer kunna få av dem.

Eftersom det är vetenskapligt bevisat att kreatin kan öka din muskelvolym vill du läsa den här artikeln för att ta reda på hur du ska använda det!

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

Christoffer är skribent, kostrådgivare och styrkecoach på Min PT Online. Han utgör ena halvan av träningspodcasten Kaliper och skriver artiklar på Styrketräning.com

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.