Connect with us

Fettförbränning

5 skäl varför kvinnor inte ska träna som män

Published

on

en kvinna som gör omvända latsdrag för att visa att kvinnor inte ska träna som män

Varför kvinnor inte ska träna som män är en fråga som kräver sitt svar. Sanningen kommer förvåna dig!

Varför kvinnor inte ska träna som män är något som har varit på tapeten ett längre tag.

Mardrömmen är att få för stora muskler när du som tjej ändå vill träna för styrka.

Styrka är ändå för muskelvolym och höga reps är för uthållighet. Du vill bli uthållig och tonad, inte muskulös och få manliga drag!

Du har inte fått resultaten du vill ha än av träningen du har gjort hittills, men du vill inte träna för hårt i framtiden med risk för att lägga på dig för mycket muskelmassa. Vad ska du göra? Det finns ett problem med detta som går att lösa, men först måste vi gå igenom en annan sak.

Tomater och tomater

Oavsett om du säger potatis, pära eller potät handlar det om samma råvara ur Solanumsläktet. Alla har samma möjligheter och urval när det kommer till hur många olika matlådor man kan skramla ihop med denna stapelvara.

Detsamma gäller våra kroppar. Både kvinnor och män har hjärtan, lungor och skelettmuskler. Både könen går framåt med hjälp av benen.

Maten tuggas med munnen och tunga vikter förflyttas med skelettet med hjälp av skelettmusklerna. Vad är då skillnaden mellan kvinnor och män? Hur ska de träna annorlunda?

Det finns små genetiska skillnader som kan komma att påverka dina träningsresultat och sättet på vilket du tränar. Det är också anledningen till varför kvinnor inte ska träna som män. För att få bästa resultat utan att bli för muskulösa.

#1 – Kvinnor tål fler reps än män

en kvinna som tränar styrka med en medicinboll på ett gym

Under perioden då vi var samlare & jägare hade män och kvinnor olika roller. Roller som kom att påverka vår evolutionära utveckling. Män var ute och jagade på savannen.

Detta medförde att de behövde utveckla en viss kvickhet i sina rörelsemönster. För att kunna slåss eller fly mot faror som dök upp.

Kvinnorna tog hand om barnen och lägret, vilket ofta innebar långa resor till fots. Ni släpade och bar på ert hem och er familj. Detta gjorde att ni var tvungna att utveckla en ihärdighet och en uthållighet.

Både fysiskt och mentalt. En ihärdighet som inte männen behövde utveckla, eftersom deras vardagsuppdrag såg annorlunda ut.

Kvinnor utvecklas under flera miljoner år

Dessa olikheter utvecklades under miljontals år och gjorde slutligen att kvinnornas och männens kroppar blev annorlunda med tiden. Dessa förändringar fortsätter att ske i modern tid. Speciellt när du styrketränar.

- Läs även:  Knäck progressionskoden med axiomatisk styrketräning

Kvinnor tenderar att utveckla en dominans i något som kallas för typ-I-muskelfibrer. Detta är de uthålliga muskelcellerna som gör att vi kan gå, bära och förflytta saker under långa tidsintervall.

Denna muskelfibertyp tenderar också att bli större till storleken hos kvinnor än hos män. Detta avslöjar att kvinnor är mer repståliga än män.

Kvinnor klarar både av och får bättre resultat med högre reps än vad män får överlag. Eftersom det är så ni har utvecklats evolutionärt.

Tjejer är mer effektiva med sin maxvikt

En annan fördel som avslöjar att kvinnor inte ska träna som män är för att män inte klarar av samma maxvikt som tjejer.

Kvinnor kan träna med fler reps närmare sin maxvikt än vad män klarar av. Tjejer är överlag mycket mer uthålliga när det kommer till styrkesporter, vilket är till din fördel när du vill bygga kroppen som du vill ha.

Detta betyder att du klarar av fler reps och en tyngre vikt närmare ditt max med ett högre repsantal än män. Detta är till din fördel, eftersom det ger dig ett styrkemässigt överläge.

Oavsett om ditt val är att träna för uthållighet eller för styrka vill du veta att du alltid kan satsa på den översta hyllan när det kommer till din prestationsförmåga. Eftersom du tål fler reps än män och därmed kan träna både tyngre och mer uthålligt än vad killar orkar. Fler reps per set för bästa resultat.

#2 – Ni orkar en högre intensitet än män gör

en kvinna som tränar med kettlebells inomhus

Eftersom kvinnor klarar fler reps med en tyngre vikt under ett högre antal set avslöjar detta att kvinnor är bättre på att hantera intensitet än män.

Intensitetshanteringen är delvis en hormonell fråga, men även en evolutionär utvecklingsfaktor. Intensiteten höjs inte bara med repsanteln, vikten eller antal set. Det här handlar även om vila, intensitetstekniker och andra pulshöjande variabler.

Kvinnor är överlag bättre än män på att hantera dessa påfrestande situationer. Där pulsen går upp, vilan minskar och prestationen måste vara på topp. Med höga reps, tunga vikter och en påtagligt omfattande utmaning kommer kvinnor att inte bara få de bästa resultaten de kan få.

De kommer även att klara sig ur träningspasset mer helskinnade än män. Eftersom kvinnor överlag klarar av en högre intensitet än män.

#3 – Olika mål kräver olika träning

en tjej som boxar med en knuten näva in mot kameran

En annan faktor som avslöjar att kvinnor inte ska träna som män är att målen med träningen tenderar att skilja sig åt. Olika mål kräver olika former av träning. Detta tenderar emellertid att gå hand i hand med de genetiska förutsättningarna.

- Läs även:  Gå upp i muskler - utan att få mer kroppsfett

Överlag vill tjejer inte bli stora, bulkiga och muskulösa som män. Precis på samma sätt som att de flesta killarna inte vill forma rumpan huvudsakligen.

Därför borde inte kvinnor och män träna likadant, eftersom målbilderna skiljer sig åt. Detta är givetvis ingen universal sanning och dessa linjer kan ibland suddas ut. Överlag tenderar kvinnor och mäns mål med träningen att se annorlunda ut.

Med denna motivering borde kvinnor inte träna som män, eller tvärtom. Du tränar bäst för ditt mål. Är det att forma kroppen, tona armarna och få en snygg rumpa är din bästa strategi att träna efter din kroppstyp och enligt progressionsprincipen.

#4 – Kvinnor är bättre på att hantera metabol stress

en tjej som gör tricepsövningar med en hantel på ett gym

Män blir överlag med utmattade av och tål mindre träning som utsätter dem för metabol stress. Kvinnor hanterar detta bättre, eftersom kvinnor har ett lägre arteriellt blodtryck män under träning.

Detta gör att kvinnor minimerar laktatuppbyggnad och syrebrist i musklerna. Eftersom syre och näringsrikt blod lättare kan omsättas i kroppen under fysiskt krävande situationer.

Kvinnornas muskler fungerar därmed bättre under dessa träningsförhållanden. Vilket gör att du med fördel kan använda dig av intensitetstekniker i en mycket högre utsträckning. Eftersom du rent biologiskt och biokemiskt är bättre skapt för att hantera det än män.

På detta har även tjejer en högre återhämtningskurva än män. Detta gör att kvinnor överlag kan återhämta sig snabbare mellan set och kan träna hårt och intensivt igen.

#5 – Tjejer vill inte bygga för mycket muskler med styrketräning

en kvinna som är stark och med en kettlebell visar att kvinnor inte borde träna som män på ett gym

En av dem största farhågorna som ni kvinnor har och som vi gick igenom i början av artikeln är – ni vill inte bygga för mycket muskler för snabbt utan att kunna hejda det. Sanningen är att det inte är någon fara. Alls.

Det finns ett protein som heter Myostatin och tillverkas i skelettmusklerna. Detta förhindrar oproportionerligt omfattande muskeltillväxt från att ske.

Både hos män och hos kvinnor. Muskler är överlag jobbigt, tungt och energikrävande att släpa runt på.

Rent evolutionärt betydde stor andel energi spenderad och liten energi konsumerad med största sannolikhet döden. Därför har vi som människor utvecklat detta. För att förhindra så att vi inte bygger för mycket muskler. Detta gör att du varken kan eller kommer bygga för mycket muskler för snabbt när du tränar för styrka.

Tjejer kan träna för styrka utan att bygga för mycket muskler

Du kan träna för styrka och bli stark utan att bli muskulös så att kläderna sitter dåligt och de manliga dragen gör entré. Kom ihåg att män och kvinnor tenderar att utveckla olika muskelfibertyper.

- Läs även:  Bygga muskler med LCHF - bra eller dåligt?

Kvinnor var överlag typ-I-dominanta. Män över generellt typ-II-dominanta. Typ-II-fibrerna är de snabba och explosiva fibrerna som huvudsakligen är vad man associerar till muskeltillväxt. Därför finns det en rad olika biologiska skillnader som talar för att kvinnor inte kan bli för stora, bygga extremt mycket muskler i ett rasande tempo.

Sen tar det flera veckor innan träningen du gör idag resulterar i muskeltillväxt. Det går alltså inte fort och när du börjar se resultat har du goda marginaler att stanna upp ifall, mot biologins riktlinjer, musklerna skulle växa i ett otroligt tempo.

Var inte orolig, träna för styrka om du vill det och lägg in en god andel intensitet – eftersom din kropp är byggd för att klara av det. Det är alltid bättre att göra research och ta reda på sanningen än vad det är att spendera tid på att vara orolig kring saker baserat på ovisshet.

Slutligen – gör det du tycker är roligast

I första hand ska träning vara roligt. Det ska förgylla din vardag, ge dig energi och förbättra din hälsa. Det andra steget är att det ska vara resultatdrivet, men låt det inte bli på bekostnad av ditt välmående.

Den huvudsakliga anledningen till att kvinnor inte ska träna som män är för att kropparna skiljer sig åt och därmed borde träningen också göra det. Denna skillnad är dock inte så stor som den kanske låter.

Båda kan och bör köra basövningar och sikta på att bli starka. Det är i marginalen som skillnaderna kommer. I detaljarbetet. Du kan optimera dina resultat och din träning i procenten, men den övergripande träningsstrategin kan och bör vara densamma hos både män och kvinnor.

Dra nytta av din intensitettålighet och träna så nära max du kan med ett högt repsantal. Det kommer att ge dig bästa förutsättningarna till att bygga en stark fysik och en kropp som du vill ha. Eftersom det är så kroppen är designad att hantera fysisk påfrestning och kroppslig utveckling i form av träningsresultat.

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

4 Comments

4 Comments

  1. Pingback: 3 alternativ på marklyft - för maximal styrka | Styrketräning.com

  2. Pingback: Bygga muskler med LCHF - bra eller dåligt? | Styrketräning.com

  3. Pingback: LCHF och styrketräning - så påverkas dina resultat | Styrketräning.com

  4. Pingback: 5 saker tjejer måste undvika - med hemmaträning | Styrketräning.com

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.