Connect with us

Nutrition

5 nyttiga snacks för att minska ditt midjemått snabbt

Published

on

En skål med nyttiga snacks som bär och musli

Håll med om att drömmen är att kunna äta nyttiga snacks samtidigt som du går ner i vikt.

Många som vill gå ner i vikt, bränna fett och forma kroppen är oroliga att de bara kommer få äta ris och kyckling när de ska nå sitt mål.

Vi vet att du kan få resultaten du vill ha samtidigt som du äter maten du gillar. Därför har vi samlat 5 nyttiga snacks som minskar midjemåttet.

Så att du kan nå ditt mål, gå ner i vikt och njuta av det du äter. Mat för resultat behöver inte vara torr, trist och tråkig. Efter den här artikeln kommer du att ha inspiration till nyttiga snacks för viktnedgång.

Innan vi hugger in på all hälsosam mat måste vi komma överens om ännu en sak.

Så här går du ner i vikt med nyttig mat

Många som vill förbättra sin hälsa, gå ner i vikt och tappa extrakilona letar efter mat som gör att de går ner i vikt.

Nyttiga livsmedel är absolut en bidragande faktor i varje lyckad viktnedgångshistoria, men själva fettförbränningen hänger inte helt och hållet på livsmedelsvalen.

Det är alla gånger enklare att gå ner i vikt med nyttiga snacks, näringsrika råvaror och hälsosam mat jämfört med om samma viktnedgång skulle ske med exempelvis pizza, kebab, godis och läsk.

Däremot går det att bränna fett med pommes frites och bearnaisesås. Här är förklaringen.

Energiomsättningen spelar roll

För att du ska nå ditt mål, gå ner i vikt och tappa kilona du önskar bli av med behöver du bara veta och hålla koll på en sak. Det är din energibalans.

Energibalansen är förhållandet mellan energin du konsumerar i form av mat och energin du förbrukar i termer av fysisk aktivitet eller vardagliga rörelser.

När du går upp i vikt tar du in mer energi än vad du förbrukar. Detta tippar energibalansen till ett kaloriöverskott. Detta tvingar kroppen att lagra energi och då i form av kroppsfett.

Om du istället äter färre kalorier än vad kroppen förbrukar hamnar du istället på ett kaloriunderskott. Din energiförbrukning överstiger din energikonsumtion. Vad har det med bearnaisesås och pommes frites att göra?

Du kan äta vad du vill och gå ner i vikt

En tanke som många motionärer går efter är att de kan äta vad de vill så länge de tränar. Det är faktiskt sant. Du kan gå ner i vikt och äta exakt vad du vill. Till och med godis.

Så länge din energiförbrukning överstiger din energikonsumtion kommer du att gå ner i vikt oavsett vad du äter.

Det finns ett problem med det här.

- Läs även:  5 bästa kosttillskotten - gå ner i vikt med hemmaträning

Kan du föreställa dig vad?

Hälsoriskerna består

Om du skulle gå ner i vikt med pizza skulle du inte må bra och dina resultat skulle inte återskapas väl i spegeln, även om vikten tekniskt sett gick ner på vågen.

För att en viktnedgång och ett minskat midjemått ska vara värt besväret vill du göra det med hälsosam mat och nyttiga snacks istället för skräpmat.

Anledningen till detta är för att hälsoriskerna med snabbmat och godis fortfarande består, även fast du kan gå ner i vikt genom att basera din kosthållning på dem.

Ett extremt exempel är att du garanterat skulle rasa i vikt och tappa flera kilon om du slutade äta helt och bara rökte cigarretter. Blev rökning plötsligt ofarligt för att siffrorna på vågen minskade? Föga troligt.

Åter till nyttiga snacks och hälsosam mat

Syrliga bär och goda nötter på ett träbord

Det är med anledning av detta som du i första hand vill satsa på näringsrik och hälsosam mat, däribland nyttiga snacks, för att både gå ner i vikt och få en hälsosam kropp på köpet.

Vill du att huden ska hålla sig tajt, musklerna ska bli definierade, och ditt midjemått ska minska i en symfoni behöver du basera din kosthållning på naturliga råvaror.

Vad detta kommer göra är att din kropp kommer att få i sig rätt mängd näring i form av vitaminer och mineraler. Samtidigt som det blir lättare att balansera ut protein, kolhydrater och fett.

Det blir även lättare att äta stora volymmängder mat samtidigt som kalorimängden är låg. Detta bidrar till en ökad mättnadskänsla och i slutet; en bättre och mer välmående viktnedgång. Ibland kan du inte ta med dig mat överallt, dock.

Så tar du med dig nyttiga snacks

Du kan inte alltid räkna med att du kan ta med dig mat överallt eller att dina matlådor kommer att följa dig vart du än går.

Därför vill du veta vad det finns för nyttiga snacks som du kan ta med dig och äta när du börjar bli hungrig. När du är ute och utför ärenden, reser eller bara inte vill släpa med dig mat på stan.

Nyttiga snacks finns det många av och du kan få upp blodsockret, dämpa hungern och hålla igång din fettförbränning. Samtidigt som du slipper improvisera när du har bråttom och ont om tid.

Vi har samlat våra 5 bästa nödraketer och nyttiga snacks som du enkelt kan ha med dig i väskan eller jackfickan och äta när du inte vill köpa skräpmat för att du är hungrig. Hitta din favorit eller packa med dig alla för att säkerställa din viktminskningsresa.

- Läs även:  Snabbguiden till att deffa: del 4 - cardio för att öka förbränningen

#1 – Nötter

Vit bakgrund med olika nötter på som är utmärka nyttiga snacks att äta för att minska ett midjemått

Ett av dem mest enkla och nyttiga snacks du kan ta med dig och äta är nötter. Oavsett vilken form av nöt du gillar kommer de att bidra till att du minskar ditt midjemått och inte går upp i vikt när du är på resande fot.

Du kan blanda nötterna i till en egen nötmix eller så kan du väga upp dem och portionera ut dem så att de passar ditt kostschema och därmed inte blir något du äter utöver det du ska.

Nötter innehåller dessutom rikligt med näringsämnen, nyttiga fetter och smakar gott. Dessutom passar nötter bra med andra former av nyttiga snacks i den här listan.

Hitta dina favoriter, placera ut dem strategiskt och du kommer aldrig mer behöva improvisera i en grillkiosk nästa gång du blir hungrig och är ute på stan.

#2 – Frön

Två träslevar med olika frön i

Ett ofta underskattat nyttigt snacks är nötter och kärnor. Pumpakärnor, solrosfrön, eller sesamfrön är näringsrika, nyttiga och lätta snacks att ta med dig.

Det går också bra att blanda dem med nötter eller andra former av nyttiga snacks.

Fördelen med både nötter och fröer är att man kan köpa dem överallt, vilket gör det enklare att minska och hålla midjemåttet. Även fast du inte har tillgång till en matlåda.

Både nötter och fröer innehåller nyttiga fetter, antioxidanter och en rad olika vitaminer och mineraler. De är även proteinrika och har ett lågt kolhydratinnehåll. De är nyttiga snacks som är enkla att ta med sig och få i sig bra näring av.

#3 – Frukt

Färsk frukt på ett fat bland hattar och strandväskor

Om du vill variera dina nötter och frön kan du med fördel ta med dig alla sorters frukt som ett nyttigt mellanmål när du inte har tillgång till matlådor.

Förutom att banan förmodligen är det bästa du kan äta efter ett hårt träningspass är bananer också enkla att ta med sig och äta när blodsockret håller på att bli för lågt. Banan innehåller också kalirumrikt. Kalium är viktigt för hjärtfunktion, men också återhämtning av muskler och vätskebalans.

Äpplen, päron, eller varför inte exotiska frukter? Du kan göra din egen fruktcocktail som du kan packa med dig i väskan.

Skulle du ha glömt bort att planera kan du alltid köpa frukter i olika närbutiker, mataffärer eller kiosker. Det går att få i dig bra och nyttiga snacks som hjälper dig mitt ditt midjemått. Oavsett var du befinner dig.

#4 – Bär

Olika bär som är bra för att gå ner i vikt

I jakten på det ultimata mellanmålet och nyttiga snacks tenderar vi att missa det som finns framför näsan på oss. Våra skogar är fyllda av goda nyttigheter som blåbär, hallon och björnbär.

- Läs även:  Så mycket du kan fuska på bulken - och fortfarande bygga muskler

Ett av dem absolut nyttigaste mellanmålet du kan äta är en skål med bär. De innehåller viktiga näringsämnen, smakar naturligt sött och är nästintill kalorifria.

En förpackning frysta hallon & blåbär är över 200 gram bär och kommer inte ens över 100 kcal. Det är ett supernyttigt mellanmål och ett bra exempel på nyttiga snacks som hjälper dig att hålla ditt midjemått på plats.

Blanda gärna i bär och fröer för att skapa en näringsrik minimåltid som håller igång dig mellan dina större måltider och gör att du orkar med din dag. Vilka bär är dina favoriter?

#5 – Mörk choklad

En bild på knäckt mörk choklad

Många som hör choklad för sedan snabbt tankarna till godis. Sanningen är den att mörk choklad som är 85% och uppåt inte bara är nyttigt, utan även är något som räknas till nyttiga snacks.

Om du är sugen på något som inte är nötter, bär, frukt eller frön kan du med fördel köpa en chokladkaka med riktigt mörk choklad.

Mörk choklad innehåller näringsämnen som magnesium, järn och andra mineraler. Samtidigt är mörk choklad fiberrikt och kommer att hålla dig mätt länge, eftersom fibrer ökar mättnadskänslan.

Denna form av choklad har även visat sig kunna sänka blodtrycket, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, samtidigt som det smakar riktigt gott. Kom ihåg detta nästa gång du vill unna dig själv något gått, utan att behöva oroa dig över att gå upp i vikt.

Sammanfattning för nyttiga snacks

Ett hjärta gjort av nyttiga snacks

När ditt mål är att gå ner i vikt, minska ditt midjemått och bränna fett är nyttiga snacks något du vill hålla koll på.

Samtidigt vill du vara medveten om att det inte finns något livsmedel som kommer göra att du går ner i vikt. Det handlar alltid om energi in och energi ut.

För att balansera ut energin du konsumerar mot den du förbrukar kan du äta frukter, bär, nötter, frön och mörk choklad som mellanmål, eftersom de inte innehåller så mycket energi.

Hitta din favorit, komponera ihop egna recept och se ditt midjemått minska vecka för vecka när du äter nyttiga snacks som gynnar dig viktminskningsresa.

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

Christoffer är skribent, kostrådgivare och styrkecoach på Min PT Online. Han utgör ena halvan av träningspodcasten Kaliper och skriver artiklar på Styrketräning.com

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.