Connect with us

Sport

Känselorganet som ger oss ett sjunde sinne

Published

on

Våra fem kända sinnen får oftast all uppmärksamhet och de sjätte sinnet är inte vedertaget, men är ändå välkänt i folkmun. Därför vill jag nu presentera det sjunde sinnet, som du använder större delen av dagen utan att ens reflektera över det.

Redan när du börjar ladda inför träningspasset och river upp pappret på en proteinbar, eller öppnar skalet på en banan för att få lite extra energi innan passet kommer du använda ditt sjunde sinne. Du ser förpackningen och river upp pappret. När du tar upp din bar ur förpackningen känner du doften och vid första bettet känner du smaken. Hittills har du använt syn, känsel, hörsel, doft och smak.

Det är våra fem kända sinnen. Men du hade inte klarat det här utan inverkan av nervsystemet. Det är nervsystemet som skickar signalerna till alla kroppsdelar som ska röra sig för att du ska kunna utföra denna uppgift. För att du ska kunna ha kontroll över kroppens alla rörelser övervakar hjärnan hela tiden ledernas position och anspänningen i dina muskler.

Det här sköts rent autonomt (per automatik) för att du inte ska behöva fokusera på varje liten rörelse du gör, utan kunna äta din proteinbar i lugn och ro medan du kan fokusera på stordåden i gymmet du ska uträtta om en liten stund. Hjärnan övervakar också blodet och vävnadsvätskan som omger det centrala nervsystemet (CNS). Om koldioxid- och syrenivåerna inte är i balans kommer andningen justeras för att korrigera detta.

När du står på gymmet, redo att dra tag i skivstången – så kommer balansorganet i innerörat att ge hjärnan information om huvudets position och dina rörelser i förhållande till omgivningen. Inuti örat finns det tre halvcirkelformade och vätskefyllda kanaler. I varje kanal finns en utbuktning med små känsliga hårstrån på. När du greppar stången, fäster blicken och far upp från golvet på väg att låsa ut höften mot stången – rör sig vätskan i dessa bågar och håren i örat kommer att böjas försiktigt.

När detta sker skickas signaler till hjärnan som talar om vad som pågår. Inuti dessa utbuktningar finns ännu ett känselorgan som heter otolit. De har i sin tur små känsliga hår som hålls ned av kalciumkristaller. Faktum är att det är tack vare dessa känselorgan som du kan skilja på upp och ned. Om det inte fungerar kan du ha du något som kallas kristallsjukan.

Jag minns en gång när jag arbetade på en stroke-avdelning och vi fick in en kvinna med stroke-symtom. Röntgen visade ingenting och efterhand visade sig att det var öronkristallerna som låg fel. Tillsammans med en sjukgymnast fick jag vara med och genomföra en typ av hastig manöver, som släppte kristallen. På väg till behandlingsrummet fick vi hålla henne i varsin hand. På väg därifrån gick hon själv, helt symtomfri. Där förstod jag verkligen hur kraftfullt det är och vikten av att kroppens kommunikationssystem fungerar.

Men vad har det med mina muskler att göra? kanske du tänker? Du kanske tycker jag svävat iväg i artikeln, men faktum är att musklerna är helt beroende av detta sinne. Som jag skrev i början av artikeln övervakar hjärnan hela tiden ledernas position och anspänningen i musklerna. Medan muskelfibrerna ansvarar för att dra ihop musklerna när de får stimulans från nervimpulserna, har vi sensoriska fibrer (känselfibrer) som ligger mellan muskelfibrerna och ser till att muskeln sträcks i lagom längd.

De sensoriska fibrerna är inpackade i nervändar. Djupkänsligheten gör det faktiskt möjligt för dig att få en uppfattning om din kroppsposition medan du tränar plankan, även om du blundar. Det gör att du kan gå upp för en trappa och blunda, bara du tagit några steg så att kroppen har fått registrera avståndet på trappstegen, vilket gör att du lättare kan ha rätt längd på kliven. De receptorer (avkännare) som hjälper dig med detta finns i lederna, musklerna och i huden. Hela tiden pågår en kommunikation som berättar för kroppen vad som hänt, vad som händer och förbereder kroppen på vad som ska hända. Jag skrev tidigare en artikel om att visualisera sig stark, troligen är det detta sinne som påverkas till största del vilket gör att kroppen lättare kan få ut den fysiska styrka som du faktiskt besitter.

En rutinerad lyftare kan gå in under stången, och redan här vet denne hur det kommer kännas i kroppen under lyftet. Under en intervju sa Ed Coan. ” I haven’t pulled sumo deadlifts since the mid 90´s, but I can set up my sumo perfect right now! That’s because I did sumo for so many reps for so long, that my body knows exactly how to do it!”, “When my hip was messed up, I didn’t squat for 2,5 years. The first time I squatted again, I took the bar out of the rack and had the same weight without even realizing it. And everything felt like I was home. It was just perfect again! I didn’t feel bad at all!”.

Att ha den här kroppskännedomen är ovärderligt när man ska lyfta tungt. En sak som jag personligen har reflekterat över är att, sedan jag började träna efter conjugate method vänjer sig min kropp oerhört snabbt vid nya övningar. Jag behöver inte nöta speciellt länge innan det sitter hyggligt. Jag vet en del tränare som låter sina adepter göra lättare lyft med stängda ögon, just för att den här funktionen ska bli bättre och lyften ska sitta mer autonomt. Även när man pratar om träning på ostabilt underlag anser jag att denna funktionen stärks. Som jag var inne på tidigare i artikeln. Om kroppspositionen är intakt och stabiliseringsmusklerna får arbeta, så kommer balansorganet i innerörat att ge hjärnan information om huvudets position och dina rörelser i förhållande till omgivningen.

Det ger även en sekundär effekt, att kroppen lättare kan engagera rätt muskler för att fortsätta upprätthålla en stabil position i förhållande till omgivningen. Lägg dock märke till att det bygger på att kroppen håller en stabil position i förhållande till en ”instabil” omgivning. Om förhållandet däremot är det motsatta, att omgivningen försätter kroppen i en instabil position – så bryter vi den heliga graalen och får en negativ effekt på det sjunde sinnet.

Sammanfattning

Efter du läst den här artikeln:

  • Kommer du förstå hur detaljerna samverkar för perfektion.
  • Ökar din medvetenhet för hur du kan kan få en synergieffekt av dina samtliga sinnen.
  • Kan du förstå varför andningen påverkas som den gör under träningen.
  • Lärt dig innebörden av stabilitetsträning.

Vill du veta mer om Axiomatisk Styrketräning? Lägg till @Seminoff på Instagram, för att inte missa nästa seminarium. Eftersom det sannolikt är bättre att bli stark – där det räknas.

Stefan Waltersson är tränare, coach och skribent. Han är certifierad Westside Barbell special strength coach, kinesiolog, undersköterska, grundare av av Seminoff Sport & Rehab i Hindås utanför Göteborg och har bland annat föreläst på Sahlgrenska. När han inte coachar klienter eller föreläser skriver han böcker. Hans första e-bok Perfect Squat in 5 minutes: Learn why your squat is like a fingerprint finns utgiven på Amazon. Köp och ladda ner Stefans e-bok här.

Stefan Waltersson är tränare, coach och skribent. Han är certifierad Westside Barbell special strength coach, kinesiolog, undersköterska och grundare av av Seminoff Sport & Rehab i Hindås utanför Göteborg. När han inte coachar klienter eller föreläser skriver han på sin första bok.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.